HTML

szerju

események hosszabb-rövidebb formában

Címkék

Friss topikok

  • szerju: @tasix: idén is lesz Tisza 200, szokás szerint pünkösdkor, lehet rá jelentkezni : ) (2016.03.15. 17:34) Tisza 200 / 48
  • szerju: @Dömen: a belbecs csak az egyiket érdekli : ) (2014.12.15. 16:15) Vulkántúra #8
  • Dömen: Szóval az önszopatásnak is van határa? Ezen azért hangosan felröhögtem... :) (2013.01.09. 10:42) Szilveszter 2012
  • szerju: @Dömen: Így van, tényleg Y-ban lógtunk. De azért iparkodtam onnan minél hamarabb elhúzni a csíkot,... (2012.03.23. 09:23) Medvenyak és társai
  • szerju: Helyesbítés: a holdfogyatkozás megnézését a Beac Feritől függetlenül kitalálta, és a két irányból ... (2011.09.22. 21:48) Programhegyek

Újabb észrevételek

2010.06.07. 22:47 szerju

Jó ez a város, tele van érdekességgel. Persze ez gondolom nem minden kultúrában szocializálódott embernek ennyire érdekes. Itt vannak mindjárt a tűzlétrák, amik minden épületben megtalálhatók, jellemzően a külső oldalon (na jó, egy bizonyos méret fölött már máshogy, belül oldják meg). Néha csigalépcső alakot öltenek, máskor meg csak olyan kígyószerűek.

A teherautók és kamionok nagyon tetszenek, teljesen mások, mint otthon, sokkal aranyosabb az orruk, olyan hegyes.

Az itteni emberek elég vegyes-elegyesek. Mindenféle fajta népség keveredik, sok a kínai, indiai, fehér, fekete. Láttam nagyon szép legfeketébb embereket, viszont arabokat nem nagyon. Franciául beszélnek többnyire, de tele van az utca angollal is, gondolom a sok turista miatt. A helyieknek egyáltalán nem gond váltogatni a két nyelv között. Tegnap voltunk Csabával egy boltban és egy csajszi árult valami szőrfelszedő hengert. Egy kisebb társaság gyűlt köré, akik közül volt, aki csak angolul értett, és volt, aki (talán) csak franciául. A csajszi olyan jól és gyorsan váltogatta a két nyelvet, hogy csak ámultam. Már majdnem olyan jól csinálta, mint Katica az angol és a magyar között.

Az utcán viszonylag sok a kéregető, de nem nyomulósak, hanem ülnek valahol, kezükben papírpohár vagy kalap. Hajléktalanok is biztosan vannak, de eddig még nem nagyon sikerült találkozni velük. Ma viszont a metróban egy annyira büdös ember ment nem sokkal előttem, hogy 15 méterre már lehetett érezni a szagát.

A városban elég jól lehet közlekedni, nincs annyi sok autó, hogy ne lehetne megmozdulni tőlük. Kíváncsi vagyok, hogy ezt hogy érik el, biztos szerepet játszik a jó tömegközlekedés. Nagyon sok viszont a bringás, elég jó a város ilyen szempontból. Van több bringaút is, meg alapvetően szélesek az utak, alkalmasak a tekerésre. Az autósok meg nagyon előzékenyek, simán átengednek a zebrán, meg a kikötő mellett nagy úton is türelmesek a kóválygó gyalogosokkal. És szerintem kevesebben cigiznek, mint otthon. Legalábbis sétálgatva nem fújták folyton az arcomba a füstöt. Amúgy minden gyalogtávolságra van, bár ez azért kicsit relatív, függ attól, hogy kinek mennyi az ingerküszöbe. Azért a bixik és a metró jól tud jönni hazafelé.

Az utcaképben pedig az a furcsa, hogy lazán megfér egymás mellett a 30 szintes és a két szintes ház, amire sok példát lehet találni. Emiatt az utcák igen változatosak, nem mindenhol van egy karakteres utcakép, ez elsőre nagyon furcsa volt, hiszen távol áll a megszokott budapesti zártsorú beépítéstől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerju.blog.hu/api/trackback/id/tr852064383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása